Svalstjärtar
Papilioninae

Papilioninae familjen studeras flitigt med DNA teknik och detta familjeträd är taget från en sådan studie. Det visar inbördes släkt visuellt och siffrora "MY" är förkortning av "Million Years ago" och visar hur länge sedan arterna separerades från varandra.1 Makaonfjärilen hybridiserar naturligt med alla arter som är inom den röda rektangeln som jag ritat ovanpå bilden2

Hybrider

Bland fjärilsuppfödare är handparning ett begrepp. Handparning innebär att man i varsin hand tar en hona och en hane och håller dom i exakt rätt position för att dom ska börja para sig. Sedan sätter man dom försiktigt någonstans och om man har tur blir de inte så arga att de avslutar utan istället fullföljer parningsakten. Just papilioninae är extra poplulära att handpara därför att de är någorlunda villiga att gå med på detta, vackra och så stora att det är förhållandevis enkelt att hålla dom i rätt position.

Det går att med handparning konstruera hybrider av makaonfjäril med en del övriga nära besläktade arter i trädet. Men dessa är inte naturligt förekommande och sterila. Bilder på sådana hybrider finns här.

Papilio Machaon complex

Det finns så många registerade underarter av Papilio Machaon att det ibland kallas för "Papilio Machaon complex" för att antyda att Papilio Machaon består av väldigt många underarter eller kanske till och med olika arter i ett mycket komplext förhållande.

Nedanstående fyra foton visar John Kamps fantastiska privata samling. Där finns exemplar tagna för mer än ett århundrade sedan, både hane och hona och underarter från hela världen.


De tre längst upp till vänster är sällsynta former (inte underarter) av underarten gorganus i Europa.


De största är Papilio Machaon Hippocrates vilken flyger i Japan.


De tre mycket mörka är antingen underarter till Papilio Machaon eller hybrider mellan Papilio Zeliacon och Papilio Machaon.
Längst ner i högra hörnet är den mycket ljusa underarten Papilio Machaon Kamatschadales från Ryssland.

Referenser

1Zakharov, E.V., Caterino, M.S. & Sperling, F.A.H. 2003. "Molecular Phylogeny, Historical Biogeography, and Divergence Time Estimates for Swallowtail Butterflies of the Genus Papilio"

2Sperling, F.A.H. & Harrison, R.G. 1994. Mitochondrial DNA variation within and between species of the Papilio machaon group of swallowtail butterflies.